Min webbsida

Rakels Hemsida Välkommen

Min webbsida

Rakels Hemsida Välkommen

Naturen

Välkommen

Här fick vi besök på fjället av en gelik som stannade och åt mat med oss. Så trevligt.

Fjällvandringen och övrigt annat Naturen

Naturbilder med texter
Välkommen

Vi som skulle starta fjällvandringen, någon snäll som fotade oss.

Så ser burkarna ut vi förvarade honung i som då, jäste över till brädden. En läxa vi fick lära och som aldrig vi glömde.

Biodlare på överjästa burkar🍯🍯🍯

Sanning ett jobb i att ta rätt på; Så såg burkarna ut i kylrummet som jäste över på honung då.
På tal om lär så länge man lever!
Fyllda honungsburkar som likt dansade på överjäsning i kylning där vi lärde oss en ordentlig läxa i att minnas.
... Minnen från vår bransch produktion honung och på ett tillfälle hantering kylning av honungen. Burkarna var fyllda i normal mängd enligt storlek. Nu var det dags för rätt kyla så att produkten stadgades. Vi satte burkarna på en plats i huset där vi levde i tron på att det var en lämplig kyla. ?Några dagar senare när jag öppnar till där burkarna förvarades; så milde tid vilken chock som mötte! Burkarna stor mängd med innehåll hade jäst och svämmat över typ honung överallt och där likt som dansande fram sina strofer, ja svävade, likt fram, för när man petade och tog i någon av de överfyllda så väldigt på direkten lätt i sitt snurrande.
Var ju nu bara att ta till vara det som gick, hur skulle det gå. Detta minne och erfarenhet efterlämnade oss ”forever” kunskap i del på hanteringen honung. Kylning på produkten honung är en absolut speciell konst att utöva praktiskt men på nått som ändå i detta fall gav oss mersmak på att fortsätta näringen med bin och honungproduktion. Familjen fick genomlida mycket möda men i besväret som gav stor glädje på gemenskap och nyttig krydda så även en tro och tillförsikt på att det går att framåt kämpa för det goda på livet. Ja man får lära sig som uttrycket ”så länge man lever” och som sagt: även om det svider i skinnet.. så att se livet för vad det är framförallt även se med lite humor och hopp.

Naturens skönheter strålar sina ljus

🌿🌿 🍯 Naturen skönheter egen färg, kryper
🌺💦 In under täcken, märg; Alla årstider strålar
Sina lampors ljus🌟🌟
Än grå, 🌂 på sina ängders ljusstrålars, sus ..
In och under marken sig än ter så varje naturens hus
Kan skönja sina strålar än mycket mer

Snö bild i solljus

Romantisk afton med månskäran

Naturen i sin sköna krispiga vinterskrud

Naturens granar som som blomster en vinterbrud sin sköna skrud

Naturen sprider sitt krispiga på höga granarna sin vinterskrud; står likt där en vinterbrud som fastän minus mellan kvistar så lockande ljuvlig bilden; listar; .. Som talar sitt tydliga språk att här på helhet inte särskilt kuvligt åt.
Endast står där för beskådan och foto mix; Här en Grahn som ordnar i fix.😉

 

Himmelska moln sitt eget tal

Sälgens nytta i naturen

Sälgen med videkissar då som nu
Sälgträdet Sälgträd med nytta både för djur natur och människor Sälg är en förunderlig växtsort och ett av mina mest spännande trädarter inte minst i vårtid. Finns i nordligare breddgrader.
...Kära vårbestyr då för ett barn Varje vår hade jag mycket kära bestyr med det speciella trädet, trädet var så skönt att beskåda så jag kunde aldrig sluta med att vara helt betuttad i dess särart. Trädet hade knoppar som allt vartefter våren mer och mer visade sig som mjuka skönheter av sidenart för ett barn beting ljuvlig i att följa och plocka. Dessa njutbara knoppar fram till "gulliga mjukisar" var ett rent magiskt mysterium dessutom tyckte att de bar på en slags härlig doft som trädets sav avsöndrade. När den helt färdiga knoppningen blommade i tillväxt på skapelser som mjuka "kissemissarna" så lockade de små underbara varelserna en särskild ton i mig på ett fast beslutande till förvaring och som i ett oändligt beskådande och kännande om och om igen där tiden stod som stilla. Och till att rulla och känna in på dessa skapelser ja det var ett helt under tänk så kul att alltid varje ny vår trycka och klämma miraklerna som i förnöjsamhets känsla befann sig i inget slut; Dagarna efter att jag hade plockat ner viden bollarna som jämt från trädets grenar varligt pysslat om och lagt i en kopp med vattnen ställde jag om kvällarna alltid koppen nära intill sängen för jag ville ju ha uppsikt så nära som möjligt och där fick ju ha dem ifred för syskonen. Även skulle underverken sparas i det längsta och med tänket att om i lite vatten så var av stor betydelse detta för liv och på tillväxt; ja se barns tankar. Torkade och gosade kände och beundrade dagligen där till sist före släng tröst i att gick ju plocka in nya som tur var en ny vår. Man fick liksom aldrig mättnad på mjukbollarna men ändå ganska enkelt till sist i att besluta att nog klart i upplevelser på små kissarna för den gången av vår. ...Hur kunde dessa unikum vara så speciella och mjuka hade likt som våra gårds katter mjukaste päls runt om sig, ja senare som med allt annat lärde man sig att detta var en fortplantningsprocess på förutsättningar nytt mjukt fröaktigt för spridning. Jag tog ofta upp mina funderingar med fröken i skolan där det var så intressant med hennes förklaringar.
...För bin och humlor skalbaggar mm.
Dagens lite tråkiga gallring på avvekningsplatser i skogar och hagar har reflekterat lite runt omkring på inte minst eftersom att vi var biodlare i så många år. Skulle vilja slå ett slag för hur viktig sälg är för våra bin och natur! Vill man gallra sälg måste det gå att göras något mera varsamt sätt men tyvärr syns som oftast att man inte vill ha sälg på sina marker och där man ..tyvärr ..betraktar trädet mer som skräp. Synd detta för även med tanke på skalbaggar där mer än 200 arter av baggarna livnär sig på sälg är trädet en mycket god näring..; alltså gott för baggarna och för nykläckta bin och humlor. Trädet bör få ha sin fortsatta rätt till sin existens och finnas och som småskog ostört få växa i hagar och skogsbryn. Trädet stör inga andra träd och gör ingen större skada för något i skogen och alltså inte för oss människor heller tvärtom en stor nytta. Hopp om fortsättningsvis att rätt värdera i ny syn på denna värdefulla växt och bedriva en varsamhet för helhetens ekologi i sitt välbefinnande. ...Övrigt.. sälg nyttig med sin bark även för medicinska bruk Sälgträdet har även en bark där man kunde/kan utvinna ämnen för salicylsyra läkemedel även ett av största producent på pollen och nektar som mycket viktig för naturens alla arter. Man kan tycka att skogen skövlas onormalt på stora mängder vinstsyftet poängen ja tyvärr!!.. men smådjuren och naturen då ... ja de som gråter.. Varsamhet framåt alltså!
Ändå fröjdas över våren! Förnöjsam över de träd av sälg som trots allt finns kvar där de med sin särart kan få vara med och sprittas i nya knoppar om våren som för egen del min gård; verklig triumf varje vår på trädarternas grenar i sina, knopp spritt ljuvliga ekologin sin gång.

 

/Fri vers (Fri form) av rasg Läst 176 gånger Publicerad 2019-04-12 12:46

Videkissarna minner om barnaåren och även nu likt barnahjärtat

Skogspromenaden i beskådande på skönheter

Skogspromenaden
Vid skogspromenaden känslosam närvaro av faunans rikedom; Vilken växtvärld och verklig själsfröjd på flora som tycks i inget slut och där inget uttryck till närmsta grannar i ”vad gör du här” utan endast ett ljuvligt välkomnande för hela naturens växtlighet i samklang med varandra.
Inget av egenarter heller som bråkar och stör i annat utan allt bara frid på sitt. Beskådar, ja i sanning då inte jag som åstadkommit sådan skönhet; här är endast en av de lyckliga till i förmån att kunna beskåda varje skönt slag som krupit fram i berusning av våren. Jag stannar upp vid lingonris som blåbärris, ser in i alla de blandade förprogrammerade gener till uppsättning bär som så småningom framöver sensommaren och hösten färdiga att plocka. Skönheter i ett fantastiskt intressant uppsving där mitt i allt även en underskön blåklocka. Alldeles tyst, så tyst så egna hjärtslagen som hörs och de minsta lilla ljud som övrigt annars fågelarter inte ett enda pip. Här nu på en rätt jordmån och med regn som strilande stänk framöver ja då i så sant som sagt att omkring senare också plocka våra bär.

 

Läst 140 gånger. Publicerad 2015

Lilla kullen skön natur

Ugglor

Ugglor... Kommer i sammanhanget ugglor, tänka på råttfällor som faktiskt inte så dumt.
Ugglan som finns i tre underfamiljer. Goggle
-Spökuggla
-Sparvuggla
-Hökuggla .... Intressant att hämta in lite fakta om arten.
Ugglor finns i cirkus 200 arter men tyvärr tycks, Skrattugglan vara utdöd..
... Passa sina vårplanteringar och träd för sorkar framöver på fall att ugglan inte hinner med i ruschen, produktion sork.
Ugglan gör ju storverk i naturen bl.a. mot sorkar fast ändå fint med råttfällor.
... Google ...
Ugglorna gör storverk mot de sorkar som annars förstör planteringar och trän. Edward hoppas att skogsägarna ska ha större förståelse för fördelen med att ha ugglor på sina marker och anpassar skötseln av sina skogar efter det. – Man borde spara de lämpliga boträden, äldre och murknande träd med bohål.

Inte heller så dumt på fångst sork och råttor

Ekorren mm; Det som såtts ..

Ekorren kornen och skörden; Med flit och tårar skörd i jubel...
Ojjjjjj ...så flitig ekorren är! Det är Intressant att se hur den gräver fram sig i snön till solrosfrön som ja strödde ut vid fågelbordet. Korn; ja visst det är ju dax att så fröna nu fast Corona tider; Jag har sått en hel del redan finns ju så mycket blandat av fröarter så ibland blir lite svårt välja vilka ...
OCH hela bygden ska ju leva har man hört så här gäller flitleta och välja rätt för; man vill ju servera något gott på bordet från skörden ...
Aldrig sluta picka i jorden finna fram och leva in så att ens korn kommer på god grodd till god skörd
... Omsorg på kärlek där Gud vattnar och ger växten ..
Tänket ”det som är sått i tårar för ..jorden, marken, kan vara hård;
.. Skördas i jubel”;

 

Ring så spelar vi Med Christer Lundbäck

Hör på radion ”ring så spelar vi” radioresa med Christer Lundberg. Här en man som har hobby med bland annat modellbyggen bilar och mer. Ja se det ska ju lekas och roas har jag hört lite om häromkring. Och.. Hur skulle det väl vara om man inte fick roa sig och göra det man är bra på och mår bra av då skulle det inte vara nått kul. Får väl då säga att jag dels har mina ”roanden”på mina memoarer och skriverier där då att bygga mina texter som så småningom kanske böcker och sång.
Och Ja... och så att inte förglömma våra djur som små fåglar ekorrar och allt vår naturskapelse. —————————

 

 / Fri vers (Fri form) av Rakel Stenmark (Grahn) Läst 26 gånger
Publicerad 2020-11-21/

Skyddad bofink hane